Zonnepanelen zelf aanmelden bij fluvius.

Goed nieuws! Jouw installatie is goedgekeurd. Je hebt jouw keuringsverslag ontvangen en je installatie is betaald. Het enige dat je nu nog moet doen is zonnepanelen installatie aanmelden en je premie aanvragen bij Fluvius, je netbeheerder. Eerste stap is de installatie aanmelden bij Fluvius. Hier leggen we je uit hoe je dit doet.

Belangrijk om weten: deze handleiding stellen we op om je te begeleiden bij het aanmelden van je installatie. De website zelf wordt volledig door Fluvius beheerd. Vragen over de website stel je dan ook best meteen aan Fluvius zelf.

Voorbereiding.

Voor je begint aan het aanmelden van je zonnepanelen installatie, is het handig om ervoor te zorgen dat je onderstaand lijstje bij de hand hebt. Je kiest zelf of je alle gegevens digitaal of geprint erbij neemt.

 • Het goedgekeurde keuringsverslag (AREI). Deze ontvang je van de installateur. Verschillende gegevens die je moet invullen bij de aanmelding, staan hierop vermeld.
 • EAN-code van je elektriciteitsmeter.
  Dit kan je terugvinden in het keuringsverslag of op elke factuur van je energieleverancier. De code begint altijd met 541 en is 18 cijfers lang.
  Dit kan je hier vinden in het keuringsverslag
 • Ééndraadschema, dit ontvang je van ons en zal ook onderaan de keuringsdocumenten toegevoegd zijn.
 • Gelijkvormigheidsattest van je omvormer, deze ontvang je van ons, samen met de keuringsattesten.
  Voorbeeld van een gelijkvormigheidsattest vind je hier.

Heb je deze documenten nog niet ontvangen? Dat kan! Je krijgt de documenten pas nadat je factuur betaald is. Bij twijfel, contacteer je ons best.

STAP 1. Aanmelden bij fluvius

 1. Klik op deze link en meld je aan op mijnFluvius, dit kan via Itsme of een kaartlezer.
  Op mijnFluvius kan je kiezen voor ‘Groene stroom’.
 1. Vul het e-mailadres in waarop je de informatie wilt krijgen.
 2. Vul je EAN-Code in. Deze code begint met 541 en bestaat uit 18 cijfers.
 3. Selecteer het type groenestroominstallatie: zonne-energie en dan zonnepanelen

STAP 2. Details van de keuring

 1. Vul de gevraagde gegevens in:
 2. Wanneer is jouw installatie in dienst genomen? Dit is de datum op jouw keuringsverslag.
 3. Details van de keuring – terug te vinden op je keuringsverslag.
 4. Btw-nummer van de keuringsinstantie – tip, dit vind je van elke keuringsinstantie makkelijk via google. Bijvoorbeeld: ACEG: BE 839 866 481

STAP 3. Details van de omvormer

 1. Vul de gegevens van de omvormer in. Deze zaken vind je ook terug op je keuringsverslag.
 • Vermogen omvormer – Dit is vermeld als Max. output, Max. AC vermogen, Pac Max… Het maximaal vermogen wordt vaak vermeld in Watt en zal je dan nog moeten omrekenen naar kVa oftewel kW (dit is hetzelfde). Je kan dit delen door 1000. Een voorbeeld: als je een omvormer hebt van 4 600 W, dan is deze omvormer 4,6 kVa.
 • Je kan aanvinken dat alle omvormers een CE-markering hebben.
 • Bij de optie ‘Energie uit hernieuwbare bronnen’ kan je zelf ja/nee kiezen

STAP 4. Heb je ook een thuisbatterij?

 1. In deze stap kan je aangeven of je al dan niet koos voor een thuisbatterij bij je installatie
 2. Koos je voor een thuisbatterij – vul dan onderstaande technische gegevens in. Deze gegevens vind je ook terug op je keuringsverslag.
 3. Indien er een extra omvormer werd geplaatst naast de zonnepaneel omvormer, zal je moeten aanduiden dat er een “aparte omvormer” werd geplaatst enkel voor deze batterij.

STAP 5. Bijlagen uploaden

 1. Op de volgende pagina zal je 3 bijlagen moeten opladen. Deze bijlagen krijg je van je installateur opgestuurd. Laadt deze bijlagen op en klik op ‘verder’.
  – Keuringsverslag
  – Ééndraadschema
  – Gelijkvormigheidsattest van je omvormer
  Indien het ééndraadschema als bijlage in het keuringsverslag werd toegevoegd, hoef je enkel het keuringsverslag te uploaden en aan te duiden dat beide zaken in dit document kunnen gevonden worden.
 2. . Als laatste stap dien je nu enkel nog de voorwaarden goed te keuren en te klikken op ‘Bevestigen en verzenden’. Als je hierop klikt, is je inschrijving volledig in orde. Je ontvangt hiervoor een bevestigingsmail van Fluvius. Heb je verder vragen over de aanmelding? Bespreek deze dan met Fluvius.

STAP 6. Wat moet jij nu nog doen?

Nadat de aanmelding van je zonnepanelen in orde is, krijg je van Fluvius een G-nummer. Het is met dit nummer dat jij verder kan met het aanvragen van je premie. Je premies kan je hier aanvragen:

Toch nog vragen?

Neem dan zeker contact met ons op.