Verplichte Zonnepanelen voor Grootverbruikers in Vlaanderen.

Vanaf januari 2025 voert de Vlaamse regering een nieuwe regel in die grootverbruikers van elektriciteit verplicht om zonnepanelen te installeren. Deze maatregel is bedoeld om de energie-efficiëntie te verhogen, de energiekosten te verlagen en bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen.

Voor wie geldt deze verplichting?

De verplichting is van toepassing op gebouwen die jaarlijks meer dan 1.000 megawattuur elektriciteit verbruiken. Dit betreft zowel commerciële als industriële grootverbruikers. Voor overheidsgebouwen is de drempel lager gesteld, namelijk 250 megawattuur per jaar, vanwege hun voorbeeldfunctie in de samenleving.

Daarnaast wordt vanaf 2030 de regelgeving verder aangescherpt. Dan moeten ook gebouwen die meer dan 100 megawattuur per jaar verbruiken voldoen aan deze verplichting.

Welke eisen worden gesteld?

De installatie van zonnepanelen moet gebeuren op een manier die voldoet aan specifieke oppervlaktevereisten. Gebouweigenaren worden verplicht om zonnepanelen te plaatsen op minimaal 10% van de horizontale dakoppervlakte tegen 30 juni 2025. Vervolgens moet dit percentage stapsgewijs worden verhoogd:

JaarMinimale dakoppervlakte bedekt met zonnepanelen
202510%
203015%
203520%

Gebouweigenaren, erfpachters en opstalhouders zijn verantwoordelijk voor het naleven van deze verplichtingen.

Flexibele implementatie.

Voor gebouwen waarvan de elektriciteitsafname al in 2021 de drempel overschreed, bestaat er een mogelijkheid om de installatie in fasen uit te voeren. Dit kan in drie stappen tot uiterlijk 1 januari 2029, of in twee stappen tot 1 januari 2034. Een volledige installatie van zonnepanelen, gelijk aan 25 wattpiek per vierkante meter dakoppervlak, is vanaf 2035 verplicht.

Indien de drempel na 2021 wordt overschreden, gelden er andere termijnen, zoals weergegeven in onderstaande tabel:

Afnamedrempel overschreden inVerplichting te voldoen aan
2021Plaatsing in 3 stappen, uiterlijk 2029
Na 2021Plaatsing conform reguliere termijnen

Alternatieve opties.

Naast de installatie van zonnepanelen op het dak, zijn er diverse alternatieve mogelijkheden om aan de verplichting te voldoen. Zo kunnen zonnepanelen ook worden geplaatst op marginale gronden, zoals bermen of gesloten stortplaatsen, of op andere structuren zoals carports en fietsenstallingen. Daarnaast zijn drijvende zonnepanelen op water ook een mogelijkheid.

Gebouweigenaren kunnen daarnaast kiezen voor andere duurzame energieopties, zoals het plaatsen van een windturbine of het investeren in een warmtekrachtinstallatie op biomassa of biogas. Ook kan worden deelgenomen aan een nieuwe groenestroominstallatie op een andere locatie.

Financiële voordelen.

Door zonnepanelen te installeren, kunnen grootverbruikers profiteren van aanzienlijke energiebesparingen. De opgewekte elektriciteit kan ter plaatse worden gebruikt, waardoor de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet afneemt en de energierekening daalt. Volgens de Vlaamse minister van Energie, Zuhal Demir, kreeg 70% van de ruim 2.500 grootverbruikers in Vlaanderen vorig jaar te maken met hoge energiekosten. Deze bedrijven hebben echter nog niet de stap naar zonne-energie gezet, wat met de nieuwe verplichting vanaf 2025 zal veranderen.

Boetes bij niet-naleving.

Eigenaars van gebouwen die niet voldoen aan de opgelegde verplichtingen, riskeren boetes. Deze boete bedraagt 400 euro per kilowattpiek aan ontbrekend vermogen. Het handhavingskader wordt vastgelegd in het Energiedecreet. Daarnaast geeft de Vlaamse overheid een extra termijn van 2 jaar om alsnog aan de verplichtingen te voldoen.

Laat u adviseren en voorkom boetes.

Bedrijven die aan deze nieuwe regelgeving moeten voldoen, worden aangeraden om zo snel mogelijk stappen te ondernemen. Het vermijden van boetes en het optimaal benutten van de voordelen van zonne-energie kan door middel van professioneel advies. Wij helpen u graag verder met een oplossing op maat voor uw situatie.

Toch nog vragen?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.